O χΩρος

Ο Χώρος Ελεύθερης Κοινωνικής και Καλλιτεχνικής Έκφρασης είναι ένα συλλογικό κοινωνικό εγχείρημα που δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο από το 2010. Ο Χώρος λειτουργεί με τη μορφή ενός δικτύου προσώπων τα οποία έχουν ίσες αρμοδιότητες και ευθύνες και συμμετέχουν ισότιμα σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και δράσεων. Στους κόλπους της συγκεκριμένης συλλογικότητας δεν εκφράζονται εθνικιστικές, ρατσιστικές ή σεξιστικές απόψεις και στόχος της είναι να διατηρήσει έναν ακομματικό χαρακτήρα. Οι αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Χώρου λαμβάνονται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συμμετεχόντων σε αυτόν.

Ο Χώρος λειτουργεί με βάση τις αρχές της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και της προσφοράς υπηρεσιών χωρίς αντάλλαγμα. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών οργανώνονται εκδηλώσεις με στόχο την έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης γύρω από καίρια κοινωνικά ζητήματα, όπως επίσης δράσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα (π.χ. δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας, δανειστική βιβλιοθήκη, χαριστικά παζάρια, συναυλίες, κινηματογραφική ομάδα, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικους και παιδιά, ανταλλαγή παιχνιδιών, αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο κ.α.). Όλες οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις και δράσεις πραγματοποιούνται μέσα από την καλή διάθεση και την εθελοντική προσφορά των προσώπων που δραστηριοποιούνται στο Χώρο και διεξάγονται χωρίς αντίτιμο. Ο Χώρος είναι ανοιχτός να εντάξει στους κόλπους της δράσης του οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμμερίζεται τη φιλοσοφία και τους στόχους του.

Μέχρι πρότινος, υπήρχε κτιριακή υποδομή που φιλοξενούσε τις δράσεις του Χώρου, κάτι που πλέον δεν υφίσταται. Ωστόσο, παράλληλα με τις εντατικές προσπάθειες ανεύρεσης νέας στέγης, συνεχίζουν να διεξάγονται συναντήσεις του δικτύου προσώπων που απαρτίζουν το Χώρο και να οργανώνονται εκδηλώσεις-δράσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *